Igaz-e, hogy a taurint – az energiaitalok egyik tipikus alkotórészét – bikaspermából vonják ki? Nem. Elterjedt városi legendáról van szó, nem többről. A fejlett országokban 3-5 doboz energiaital fogy fejenként. Bika ugyanakkor – Spanyolországtól eltekintve – alig maradt, tehenek tízezrei jönnek világra egyetlen különleges tenyész értékű bikától, mesterséges megtermékenyítéssel. E néhány bika ellátja egy egész ország tenyésztési szükségletét. A világ összes bikájának összes spermája sem lenne elég annyi energiaitalhoz, mint amennyi fogy, és akkor még nem beszéltünk a begyűjtés nem lebecsülendő nehézségeiről.
tovább
Igaz-e, hogy az energiaital fokozza az alkohol hatását? Nem, sőt inkább fordítva. Az energiaital elfedi az alkohol "lefárasztó" hatását. Aki energiaitalt alkohollal fogyaszt, kikapcsol egy fontos jelzőcsengőt a szervezetében; többet iszik a kelleténél, mert változatlanul frissnek érzi magát. Objektív tesztek azonban bizonyítják, hogy az alkohol ettől még nagyon is ott van: a frissebb érzés ellenére a reakcióidők és a koncentráció-képesség ugyanúgy romlik, mint egyébként romlott volna. Ne keverje az energiaitalt szeszes itallal. Főleg, sose vezessen, ha alkoholt fogyasztott.
tovább
Javítja-e a sportteljesítményt az energiaital? Nem vitás, hogy javítja, de aki energiaital fogyasztással ér el nagy fizikai teljesítményt, számoljon azzal, hogy lényegében doppingolja magát. A dopping azért káros, mert a doppingoló túlerőlteti szervezetét, anélkül, hogy észrevenné azt. Amúgy az energiaital őse Thaiföldről származik és az ottani riksakulik fogyasztották Krating Daeng néven, nyilván azért, hogy jobban és tovább tudjanak futni a riksával. Munkában megvénült riksakulit azonban nem nagyon látni. Az energiaital a szellemi típusú fáradság vagy pl. a hosszú vezetéskor ránk törő ólmos fáradság jó ellenszere – ideig-óráig. Ne vezessen tovább, ha úgy érzi, hogy le-lecsukódik a szeme. Álljon meg inkább, pihenjen egyet és utána igyon meg egy energiaitalt. Ezt azonban ne ismételgesse.
tovább
Mit igyak, ha sportolás során sokat izzadtam? Ne energiaitalt. Van jobb ötletünk is: a Watt családban van egy izotóniás sportital is, melyet kifejezetten e célra fejlesztettünk ki. A dobozban lévő folyadék rendkívül gondos, kiegyensúlyozott összetétele miatt már a gyomorból felszívódik, nem pedig a vastagbélből, mint a víz. A szervezet így rövidebb ideig "szomjazik", a vér helyes elektrolit-háztartása hamarabb helyreáll.
tovább
Mi a különbség a klasszikus Watt és a természetes Watt Natura között? A leglényegesebb különbség, hogy a Watt Natura nem tartalmaz hozzáadott, plusz koffeint és taurint. Valamennyi koffein így is van benne, a taurint azonban a shizandra növény kivonata pótolja. Nem tartalmaz tartósítószereket sem, amitől sokan tartanak. A két termék hatása lényegében azonos, a termék fejlesztői meg szeretnék adni a lehetőséget, hogy azok, akik nagy hangsúlyt fektetnek a természetes eredetű ételre, italra, ugyanúgy fogyaszthassanak energiaitalt, mint akik nem tartják ezt annyira fontos prioritásnak. E régi vitában mi nem kívánunk állást foglalni, a döntést a fogyasztóra bízzuk. Ahogy abban sem, hogy van-e a shizandrának csakugyan szexuális teljesítményt fokozó hatása. Ez olyan mértékben szubjektív és nehezen mérhető dolog, amiről mindenkinek magának kell meggyőződnie. Próbálja ki, lehet, hogy érdemes. Objektív kutatások e téren nem voltak, vagy legalábbis nincs tudomásunk róla.
tovább